Emzirmek Anemi ve Çürükleri Önlüyor

Emzirmek Anemi ve Çürükleri Önlüyor
A+
A-

Emzirmek ANEMİ yi  Önler: Günümüzde emzirmenin anemi ve demir eksikliğini önlemedeki değeri tartışılmaz, insan sütündeki demir miktarı az olmasına rağmen (0,3-0,5 mg/l) bu mineral yine yüksek oranda emilebilecek bir formda bulunur ve büyümekte olan çocuğun ihtiyacını uygun bir şekilde karşılar. Sadece emzirme ile besleme yenidoğanın en az ilk 6 aylık demir ihtiyacını karşılar, devamında sütten mamaya geçerken alınan besinler ihtiyaç duyulan demir desteğini sağlar.

Emzirmek ÇÜRÜKleri Önler: Emzirilen çocuklar biberonla beslenen çocuklara oranla diş çürüklerine daha az maruz kalırlar. Bu, anne sütü ile mama arasında var olan farklara çok da bağlı gibi görünmemektedir (hatta anne sütündeki florür miktarı azdır), daha ziyade emme şekli farklılığına bağlıdır, emme sırasında damağa karşı tutulan (ve çoğunlukla uzun süre tutulan) biberonun memesi üst dişlerin zarar görmesine neden olur.

Sonuç olarak anne sütü K vitamini eksikliğinden kaynaklanan hemorajinin önlenmesinde etkili olan, özellikle de A ve K vitamini gibi yağda çözünen vitaminleri yüksek oranda içerir. Bu anlatılanlaranne sütünün günümüzde kanıtlanmış özellikleridir, ancak bu alanda devam eden araştırmaların anne sütünün beklenmeyen etkilerini de ortaya çıkarmaları oldukça olasıdır.

Çocuk odalarında bebeği annenin göğsüne vermek için saatlerce bekleniyordu, bu sırada bebeğe su ve şeker (glikozlu bir solüsyon) veriliyordu. Sonuç olarak hemen hemen her zaman çocuğa ek besin destekleri veriliyordu. Günümüzde bebek odalarının büyük bir bölümünde, halen çok iyi şekilde araştırılması gereken ancak binlerce yıldır aynı şekilde tekrar eden biyolojik olayların hatırına, işin içine “yapaylık” karıştırmadan bebek hemen annenin göğsüne veriliyor. Fakat doğum sonrasında karşılaşılan bazı sorunlar emzirmeyi elverişsiz duruma getirirler.

Örneğin emzirme saatleri genellikle yenidoğanın beslenme ihtiyacına göre değil, personelin çalışma düzenine göre belirlenir; bu da yenidoğanlann açlığa göre değil saate göre beslendiği sonucunu ortaya çıkarır. Bu elverişsiz durumları azaltmak için bazı hastanelerde bebeğin annesiyle aynı odada kalması tercih edilir. Hastane ortamı bazen düzenli süt salgılama başlangıcına engel olabilir. Ancak hastanede kalma süresi birkaç gün gibi kısa bir süre olduğu icın rahatsızlık ortadan kalkar.

Doğumdan hemen sonra emzirmek
Neredeyse tüm kadınların belirli tablolar ve zorlayıcı mama saatleri olmadan kendi bebeklerini emzirme olanakları vardır. Güncel bilgiler yenidoğanı doğumun ilk saatlerinde bir besinsel “dinlenme” sürecine zorlamanın ne kadar zararlı olduğunu anlamamızı sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.