Çocukların Odasını Ne zaman Ayırmalıyız?

Çocukların Odasını Ne zaman Ayırmalıyız?
A+
A-

Bir kısım aileler çeşitli düşünceler ve nedenler yüzünden, bazıları da zorunluluklar sonucu genellikle yeni doğan çocuklarını bir süre kendi yattıkları oda da yatırırlar. Bu süre uzadıkça çocukla ana-babası arasındaki bağlılık, yakınlık derinleşir. Dolayısıyla da çocuğun, anne ve babasının yattığı odadan uzaklaştırılması da güçleşir. Çocuğun, çevresinde olup bitenleri anlayabilecek bir yaşa geldikten sonra ana-babasıyla aynı odada yatmaya devam etmesi çok sakıncalıdır. Böyle bir durum çocukta cinsel konulara karşı zamansız bir ilgi ve merakın gelişmesine yol açabilir. Bu nedenledir ki, çok önemli bir zorunluluk olmadıkça çocukların ana – babalarının yatak odasında yatırtmamaları gerekir. Yatmaları gerekenler ise en geç bir-iki yaşını doldurmadan önce başka bir odaya alınmalıdır.

Bu konuda dikkat edilecek bir başka husus da şudur: Ana- babaların yattığı odanın kapısı ya devamlı olarak açık ya da devamlı olarak kapalı tutulmalıdır. Yatak odası kapısının bazı zamanlar kapatılması çocukların ilgisini çeker. Üstelik cinsel konularda şuradan buradan bir şeyler duymuş, öğrenmiş olan yaşları biraz ilerlemiş çocuklar, kapının kapatılması karşısında merak duyabilirler. Bir kısım yetişkinler, çocuklukları sırasında, böyle durumlarda kulaklarını duvara dayayarak, içeride olup bilenleri duymaya çalıştıklarını ya da anahtar deliğinden odayı gözlediklerini açıkça itiraf ederler. Yeri gelmişken hemen belirtelim ki bir çocuğun cinsel hayatını en çok etkileyen, hatta üzerinde şok etkisi yapan olaylardan biri de annesiyle babasını cinsel ilişki sırasında, görmesidir. Bu gibi durumlar çocukların cinsel hayatlarında düzeltilmesi, tedavisi çok güç derin yaralar uçmaktadır

Ayrıca Uzmanlara göre uzun süre anne-babasıyla birlikte uyuyan çocuklarda kişisel gelişim geç tamamlanıyor. Ergenlik dönemi sonrasında cinsiyet kayması yaşayabilen bu çocukların; eğitim, sosyal hayat ve aile içerisinde sıkıntıları oluyor, psikolojik gelişimlerindeyse bağımlılıkla karşılaşabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.